Valnød

- Juglans regia
Walnut, Valnøtt, Valnöt, Wallnuß
Valnød giver brunt. Det er de grønne yderskaller, der bruges. De er bedst friske, lidt ringere frosne og ringest tørret.

     Mange tror at det er de hårde skaller, som vi knækker for at få nøden ud, der giver farve. Det er  heldigvis ikke rigtigt.
     Det er altså de grønne yderskaller (der i oktober er på vej til at blive brune) som farver. De der skaller, vi knækker for at spise nødderne indeni, duer (næsten) ikke til at farve med. så man kan godt både nyde nødderne og farve med yderskallerne :) Win-win.
   En hel valnød i grøn skal lige fra træet.

   Her er de grønne skaller ved at blive sorte og sprække, så man kan se nødderne inden i.

   Selve nødderne. De smager fantastisk friske, men de kan også tørres og gemmes hele vinteren.

   De grønne yderskaller som farver.
   De kan tørres, fryses eller gemmes i en beholder under vand.
   Garnet bliver brunt i varme nuancer.

     Hvis man her plads i fryseren, er det bedre at fryse skallerne end at tørre dem. Her er to bundter, det til venstre farvet med 12 tørrede valnøddeskaller og det til højre farvet med 12 frosne valnøddeskaller.
   Det tørrede er næsten tørt, det frosne stadig ret vådt, men forskellen er tydelig. Jeg tror vi kan konkludere, at tørrede valnødder ikke farver så godt som friske eller frosne - med mindre der er en længerevarende forbehandling end bare iblødsætning natten over, der gør en forskel.
Den grønne top er røde hasselblade, og ja, det er ujævnt og ja, det er med vilje.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar